Van egy
hasznos tipped?

10 dolog, amit tuti elfelejtesz ellenőrizni, amikor új lakásba költözöl

Ajtó-ablak rendben, a víz folyik, a mosdó tiszta, a szomszéd pedg nem áztat el. Azt hiszed, ennyi volt? Nem! Mutatunk 10 dolgot, amit biztosan elfelejtesz ellenőrizni költöztetés után.

Keret 10 dolog, amit tuti elfelejtesz ellenőrizni, amikor új lakásba költözöl

1. Tudod-e használni a nyílászárókat-

Mielőtt az előző tulajdonos kilépne az ajtón (az is egy nyílászáró ám!), nézzétek át együtt, hogya tudod nyitni és csukni az ajtókat és ablakokat! Kérdezz rá, milyen állásba kell állítani a kilincset, hogy a bukó és nyíló funkciót használni tudd az erkélyajtón! Beszéljétek meg, meg van-e olyan ajtó, amelyik ha nyitva marad, elakaszthat egy másikat, vagy megsértheti annak az üvegét. Kérdezd meg, mennyire ázik el a lakás, ha véletlenül nyitva felejted a tetőablakokat, és biztosan érdemes-e minden ablakot használnod a szellőztetéshez, vagy van, amelyik a szomszéd konyhájára néz! Ezek apróságnak tűnhetnek, de rengeteg pénzt és kellemetlenséget spórolsz meg magadnak pár egyszerű – bár kicsit furcsa – kérdéssel.

2. Ellenőrizni, hogy belátnak-e az ablakodon

Ha eddig a hátsó szobában laktál, amelyiknek az ablaka a kert fáira nézett, a szomszédtól pedig egy tűzfal választott el, valószínűleg lazán lekapod majd a ruhádat az első éjszaka. De vigyázz, most új helyen vagy, így simán lehet, hogy az utca népe jól szórakozik majd a rögtönzött sztriptíz shown!

3. Van-e fűnyíród?

Ha kertes házban laksz, előbb-utóbb nincs mese: füvet kell nyírni. Nézd meg, hagytak-e az előző lakók a pajtában fűnyírót! Ha nem, fel kell készülnöd egy komolyabb kiadásra, vagy kaszálnod kell majd. Jó, ha ez időben kiderül…

4. Leellenőrizni, kinek van kulcs a bejárati ajtódhoz

Akár albérletbe, akár új lakásba költözöl, érdemes lecserélni a zárat. Ha kell, ajánld fel a főbérlőnek, hogy állod a költségeket, de nagyon fontos, hogy biztosak legyetek benne, hogy az ellenőrzésetek nélkül senki nem tudja a saját kulcsával kinyitni a lakást!

4. Elmozdítani az ülőgarnitúrát

Egyszerű tipp: a kaució, a bérleti díj, vagy a vételár kifizetése előtt mindenképpen mozdítsátok el a lakásban lévő ülőgarnitúrát a tulajdonossal – már ha ez tartozéka az adott otthonnak. Az ülőgarnitúra sok érdekes esemény helyszíne: van aki itt alszik, bújik össze a kedvesével, eszi meg a vacsoráját. Játszanak rajta a gyerekek, majszolnak rajta süteményt a vendégek, szotyoláznak a rajta a haverok a meccs alatt. A garnitúra alatt könnyen penészes lehet a szőnyeg, de az is lehet, hogy még felfedezhetőek alatta a régi étkezések nyomai. A szűk résekbe a háziállatok is előszeretettel gyömöszölnek apró „ajándékokat”, de az egerek, bogarak, hangyák is szeretnek itt fészket rakni – és sajnos ez még akkor is előfordulhat, ha alapvetően tiszta lakásról beszélünk. Jobb, ha ez már azelőtt kiderül, hogy busás összeget fizettünk.

5. A gardrób illata

Ha a gardróbot előtted már használta valaki, könnyen előfordulhat, hogy az egész helyiséget az ő illata tölti be. Lehet, hogy az előző lakó erős dohányos volt, így a ruhái is átvették az erős nikotin szagot. Ha idős nénitől vettél, vagy bérelsz lakást, a naftalin okozhat hasonló gondokat. Mielőtt nagy örömmel beköltöznél, szellőztess alaposan, ne hagyd, hogy a te holmiid is átvegyék a kellemetlen aromákat.

6. Beférnek-e a bútoraid az ajtón

Ez a probléma általában azoknak jelenti a legtöbb bosszúságot, akik albérletbe költöznek. Mielőtt nagy összeget fizetnél a bérleti díjra, gondold át, hogy be tudod-e vinni azokat a bútoraidat az ajtón, amelyeket mindenképpen szeretnél az új lakásba is magaddal vinni.

7. Nem vagy-e allergiás

Ha a lakásban szőrös kisállatot tartottak, és allergiás vagy a bundájára, az általában hamar kiderül. De vannak alattomosabb allergének is, amelyekre lehet, hogy elsőre nem gondolnál! Ha pollen allergiás vagy, nézd meg alaposan, milyen fák, növények élnek a környéken – bármilyen romantikus is a ház előtt hársfasor, lehet, hogy számodra nem ez a legegészségesebb környezet.

8. Mi van a padláson/pincében

Győződj meg róla, hogy az előző lakó kipakolt a pincéből és a padlásról is! Ezeket a helyiségeket mindenképpen ellenőrizzétek a kulcsátadás előtt! Nem kellemes, ha váratlanul madártetemekben, vagy egy rakás lomba botlasz a padláson, vagy ha megbírságol a tűzoltóság, mert tűzveszélyes anyagokat tárolsz a pincében. Drága lehet, ha konténert kell bérelned a lomtalanításhoz, de az is előfordulhat, hogy valamilyen illegális tárgyat, lopott holmit találsz az otthagyott értékek között.

9. Merre tudsz menekülni, ha baj van

Ha új helyre költözöl, mindig nézd meg a menekülési útvonalakat, gondold át, hogyan tudod elhagyni a lakást, ha történik valami. A régi helyeden valószínűleg kívülről tudtad, hogyan juthatnál az utcára, ha tűz üt ki, de az új helyen, az éjszaka közepén nem biztos, hogy azonnal eszedbe jut a legjobb megoldás. Nézz szét jól! Lehet, hogy tűz esetén az egyik ablakból könnyen kiléphetsz egy biztonságos tetőre, vagy éppen a hátsó ajtón át könnyebben jutsz segítséghez, mintha a szokásos bejáratot használnád. Persze, egy idő után ezek a menekülési utak magadtól is eszedbe jutnak majd – de jobb, ha már az első pár hétben is vigyázol magadra.

10. Minden eszközt tudsz-e használni

Ha szerencséd van, és olyan lakásba költözhetsz, amelyet az érkezésed előtt szépen rendbe tettek és kitakarítottak, akkor nagyon kényelmesen megúsztad a helyváltoztatással járó macerát. Ennek ellenére mindig nézd meg, hogy minden, a lakásban található eszköz működésével tisztában vagy-e. Tudod kezelni a kazán hőszabályzóját? Be tudod állítani a fűtést? Ki tudod cserélni a gázpalackot? Le tudod olvasni a víz és villanyórát? Tudod, hol a kapcsoló szekrény és melyik konnektorba szabad bedugni a mosógépet? Ezeket mindig ellenőrizd – ne akkor derüljön ki, hogy nem megy valami, amikor szükséged van rá!

Weboldal címe: budapestkonyhabutor.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI ÉPÍTKEZÉS TIPPEK

A laminált padló előnyeiről

A laminált padló előnyeiről

Ha építkezik vagy felújít, érdemes elgondolkoznia a laminált padló és parketta nyújtotta előnyökön. Napjainkban igen közkedvelt megoldás, hiszen nagyon könnyen megmunkálható anyagról van szó.

Építkezne? Válasszon professzionális építőanyag kereskedést!

Építkezne? Válasszon professzionális építőanyag kereskedést!

Bármilyen építkezésről és felújításról legyen szó, érdemes alaposan előkészíteni a projektet. Első lépésként keressük meg a tökéletes építőanyag kereskedést.

Ágaprító gép bérlése? A legjobb megoldás!

Ágaprító gép bérlése? A legjobb megoldás!

Az őszi-téli időszak az ágaprítás és a kerti zöldhulladék felhasználásának, takarításának az időszaka. Könnyítse meg a dolgát speciális gépek bérlésével!

Amikor muszáj kivágni egy fát: Veszélyes fa kivágása

Amikor muszáj kivágni egy fát: Veszélyes fa kivágása

A veszélyes fa kivágása olyan téma, amelyik igencsak megosztja az embereket. Ám vannak olyan helyzetek, amikor nincs mit mérlegelni a dolgon: amikor egy fa menthetetlen, bármit is gondolunk, kénytelenek vagyunk kivágni.

Okos döntés: az ágyazható kanapé

Okos döntés: az ágyazható kanapé

Amikor ágyazható kanapé vásárlásra adjuk a fejünket biztos, hogy a praktikus oldalát igyekszünk majd kiaknázni. Amellett, hogy az ilyen kanapé esztétikailag remekül mutat a nappalinkban, számtalan előnyével könnyítheti meg a mindennapjainkat is.