Van egy
hasznos tipped?

Megmentettük a falu templomát!

Aprócska dunántúli szülőfalumban 2012-ben választottak polgármesterré. Nem akartam én politikus lenni, csak valahogy így alakult… de hagyjuk is, ez egy másik történet. Szegény kis település a miénk, mit szépítsem. Munka nem nagyon akad, van viszont kocsma, posta, iskola és egy templom. Utóbbi a falu dísze - vagyis volt valaha, mert 5 éve még az összedőlés határán egyensúlyozott.

Keret Megmentettük a falu templomát!

Mentőexpedíció

Az 1812-ben épült római katolikus templom a falu egyetlen műemlék jellegű épülete. Nem hagyhattam, hogy az enyészeté legyen! Első dolgom volt, hogy gyűjtést szerveztem a községben, és hamar össze is jött a pénz a felújításra. A renováló céget gyorsan megtaláltuk, ám ekkor jött a feketeleves: a munkálatok megkezdéséhez szakszerű állványozás szükséges! A megyében nem találtunk egyetlen vállalkozót sem, aki ilyesmivel foglalkozna. Ha pedig messzebbről kell szakembereket hívni, elfogy a pénzünk. Ekkor úgy tűnt, Isten háza beadja a kulcsot.

 Nem lehet az ördögé!

„Mindennap történnek csodák. Nem mindenki hiszi, de hogy történnek, az biztos.” A mi kis csodánk egy fiatalember képében jött el hozzánk. Beházasodott a faluba, és most kapaszkodjanak meg: egy állvány bérléssel foglalkozó cégnél dolgozott! Mintha csak a messiás jött volna el közénk. Egyből magáénak érezte a templom megmentésének ügyét (és alighanem szeretett volna szerezni néhány jó pontot is a közösségben), úgyhogy meggyőzte a főnökét, vállalják el a szokásos ár alatt a homlokzati állvány felépítését.

Derült égből

A renoválás végül 2014 tavaszán kezdődött, aztán ősszel állt le. Az égiek nem annyira érezték magukénak a projektet, úgyhogy villámot küldtek a templomtoronyba. Az állványozás nem sérült, de a tűzkárok miatt a munkálatokat le kellett állítani. Másodszor kerültünk padlóra, attól féltem, ez alkalommal végleg. Ezúttal nem küldött a sors mesés jótevőt, két évig nem történt semmi. Az állvány bérlésre szóló szerződésünk lejárt, a cég lebontotta a felépítményt. A templom rosszabb állapotban volt, mint valaha.

Manna

A műemlékvédelmi pályázatot év vége felé tették közzé. Nem hittem benne, hogy van esélyünk, de minden mindegy alapon beadtam a szükséges dokumentumokat. És mit ad Isten! Pár hónappal később értesítettek, hogy a pénzt átutalják a számlánkra, megcsinálhatjuk a felújítást. Az állvány bérléses barátaink ezúttal is rendkívül korrektek voltak, a szoros határidő miatt soron kívül elvégezték a munkálatokat. A renoválók egy év alatt készültek el a helyreállítással, pár hónapja adtuk át megszépült templomunkat a közösségnek. Azóta a turisták is csodájára járnak!

Weboldal címe: homlokzatiallvanyberles.hu

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI ÉPÍTKEZÉS TIPPEK

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

A kéz a kézben járó környezetvédelem és energiatakarékosság ma már tendenciának számít. Jó példa erre, hogy egyre többen választják a megújuló energiaforrással összekapcsolt Nobo fűtőpanelt

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A jó alvást illetően az időtartam mellett a fekhely minősége is számít. Legyen az egy komfortos ágy a család kétlábú tagjainak, vagy egy kényelmes kutyafekhely a blökinek, ezen nem érdemes spórolni.

Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben

A meseszép színekkel megörvendeztető ősz nemcsak a gyönyörű látvánnyal, hanem némi kerti munkával is ellát minket – ezeket mutatjuk be a zöldhulladék elszállítástól a talajjavításig.

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Ha gondolunk a világításra, a kültéri lámpák fényében sötétedés után is csodálhatjuk a sövénykerítést, a zöld növényszigeteket, és minőségi időt tölthetünk a szabadban.

Az otthon melege kényelmet és nyugalmat ad

Az otthon melege kényelmet és nyugalmat ad

Az otthon melege mindenkinek mást és mást jelent. Kandalló építéssel például egyszerre vihet meghittséget, hangulatos látványt és megfelelő fűtést a négy fal közé.