Van egy
hasznos tipped?

Megmentettük a falu templomát!

Aprócska dunántúli szülőfalumban 2012-ben választottak polgármesterré. Nem akartam én politikus lenni, csak valahogy így alakult… de hagyjuk is, ez egy másik történet. Szegény kis település a miénk, mit szépítsem. Munka nem nagyon akad, van viszont kocsma, posta, iskola és egy templom. Utóbbi a falu dísze - vagyis volt valaha, mert 5 éve még az összedőlés határán egyensúlyozott.

Keret Megmentettük a falu templomát!

Mentőexpedíció

Az 1812-ben épült római katolikus templom a falu egyetlen műemlék jellegű épülete. Nem hagyhattam, hogy az enyészeté legyen! Első dolgom volt, hogy gyűjtést szerveztem a községben, és hamar össze is jött a pénz a felújításra. A renováló céget gyorsan megtaláltuk, ám ekkor jött a feketeleves: a munkálatok megkezdéséhez szakszerű állványozás szükséges! A megyében nem találtunk egyetlen vállalkozót sem, aki ilyesmivel foglalkozna. Ha pedig messzebbről kell szakembereket hívni, elfogy a pénzünk. Ekkor úgy tűnt, Isten háza beadja a kulcsot.

 Nem lehet az ördögé!

„Mindennap történnek csodák. Nem mindenki hiszi, de hogy történnek, az biztos.” A mi kis csodánk egy fiatalember képében jött el hozzánk. Beházasodott a faluba, és most kapaszkodjanak meg: egy állvány bérléssel foglalkozó cégnél dolgozott! Mintha csak a messiás jött volna el közénk. Egyből magáénak érezte a templom megmentésének ügyét (és alighanem szeretett volna szerezni néhány jó pontot is a közösségben), úgyhogy meggyőzte a főnökét, vállalják el a szokásos ár alatt a homlokzati állvány felépítését.

Derült égből

A renoválás végül 2014 tavaszán kezdődött, aztán ősszel állt le. Az égiek nem annyira érezték magukénak a projektet, úgyhogy villámot küldtek a templomtoronyba. Az állványozás nem sérült, de a tűzkárok miatt a munkálatokat le kellett állítani. Másodszor kerültünk padlóra, attól féltem, ez alkalommal végleg. Ezúttal nem küldött a sors mesés jótevőt, két évig nem történt semmi. Az állvány bérlésre szóló szerződésünk lejárt, a cég lebontotta a felépítményt. A templom rosszabb állapotban volt, mint valaha.

Manna

A műemlékvédelmi pályázatot év vége felé tették közzé. Nem hittem benne, hogy van esélyünk, de minden mindegy alapon beadtam a szükséges dokumentumokat. És mit ad Isten! Pár hónappal később értesítettek, hogy a pénzt átutalják a számlánkra, megcsinálhatjuk a felújítást. Az állvány bérléses barátaink ezúttal is rendkívül korrektek voltak, a szoros határidő miatt soron kívül elvégezték a munkálatokat. A renoválók egy év alatt készültek el a helyreállítással, pár hónapja adtuk át megszépült templomunkat a közösségnek. Azóta a turisták is csodájára járnak!

Weboldal címe: homlokzatiallvanyberles.hu

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI ÉPÍTKEZÉS TIPPEK

A motoros redőny előnyeiről

A motoros redőny előnyeiről

Ha megkérdeznénk az embereket, hogy szerintük mik a motoros redőny előnyei a hagyományos modellel szemben, valószínűleg a kényelmes használatot és kezelhetőséget említenék elsőként a legtöbben. Való igaz, hogy sokkal könnyebb megnyomni egy gombot, mint gurtnival felhúzni és leengedni az árnyékolót, de a redőnymotorok adott esetben sokkal többet is nyújthatnak a puszta komfortnál.

Garázskapu - mekkorát, milyet, hogyan?

Garázskapu - mekkorát, milyet, hogyan?

A kertes ház nemcsak a lakóknak jelent extra kényelmet, hanem a család négykerekűjének is. A garázsban tartott autó kevésbé amortizálódik, nem veszít olyan gyorsan az értékéből, és pöccre indul a legnagyobb téli hidegben is. Ehhez azonban elengedhetetlen egy jó minőségű garázskapu is, mely egyszerre esztétikus és praktikus, miközben a ház és a kocsi biztonságát is szavatolja.

Lobogjon a tűz!

Lobogjon a tűz!

Amennyiben otthonunk adottságai megengedik, mindenképp érdemes eljátszani a kandalló építés gondolatával. Napjainkban már nem pusztán esztétikai értékkel bír ez a fűtőberendezés, sőt: adott körülmények között akár egy kandalló is kimondottan gazdaságos megoldást jelenthet egy konvektorral szemben.

A jó porszívó(k) ismérvei

A jó porszívó(k) ismérvei

A boltok polcain hemzsegnek a száraz nedves porszívó(k). Léteznek pénztárcakímélő, de méregdrága darabok is több színben, méretben. Hogy mire érdemes odafigyelnie a kiválasztás során, most elmondjuk.

A praktikus fogantyúk

A praktikus fogantyúk

Folyton bíbelődik a rossz kilinccsel? Megunta már, hogy rendszeresen javíttatnia kell emiatt ajtaját? Beltéri használatra válasszon a könnyen kezelhető fogantyúk garmadájából; nem fogja megbánni!