Van egy
hasznos tipped?

Kandalló vagy cserépkályha?

Egyre többen váltanák ki otthonukban a drága gázfűtést valami olcsóbb fűtési alternatívával, így nem csoda, hogy a kandalló és a cserépkályha újra divatba jött. Melyiket, miért válasszuk?

Újabban a kandalló és a cserépkályha is keresetté vált és egyrészt rezsikímélő, másrészt természetes és fenntartható volta miatt. Persze sokan vágynak a régimódi fűtés „romantikájára”, a tűzben ropogó fahasábok és a lángok látványára is, így a fűtésrendszer átalakítása mellett döntenek.  És rögtön szembesülnek is az első eldöntendő kérdéssel: kandalló vagy cserépkályha?

 Érvek a cserépkályha mellett

A cserépkályha az egyik leggazdaságosabb fűtési megoldás. Kialakítása révén (hosszabb a füstjárata, így a forró égéstermék tovább fűti a rendszert) valóban jobb a hatásfoka, mint a kandallónak, tehát tovább tartja a meleget, kevesebb energia távozik a kéményen keresztül. Mindemellett a cserépkályha anyaga és jelentős tömege miatt tovább tárolja a meleget és fűti a helységet, miután a tűz kialudt. Ezzel szemben a kandalló csak addig fűt, amíg ég a tűz.

A cserépkályha valóban lassabban melegszik fel, mint a kandalló, de nem is illan el olyan gyorsan belőle a meleg. Ma már egyre több üvegajtós cserépkályhát építenek, ezzel a tűz látványát is élvezhetjük és a szoba is hamarabb felmelegszik.  

Egy cserépkályhával megfelelő kémény és beállítás esetén akár több helyiséget is fűthetünk egyszerre, ezért nagyobb alapterületű helyiségek, kétszintes lakóterek is befűthetők vele.

Érvek a kandalló mellett

A hagyományos kandallók előnye, hogy a cserépkályhával szemben nemcsak keményfával, hanem mindenféle fával és bio-energiahordozóval fűthetők. Hátrányuk azonban, hogy nagy a hőveszteségük, mivel a kürtő egyből a kéménybe vezeti a füstöt.

Kandallónál tehát gyakrabban kell fát tenni a tűzre, és a hamut kivinni, mint a cserépkályháknál. Ugyanakkor a vízteres kandallót kiválóan össze lehet kapcsolni a központi fűtéssel!

A cserépkályhákkal összehasonlítva a vízteres kandalló alacsonyabb hatásfokkal rendelkezik, mivel a füstjárata jóval rövidebb, azonban távolabbi helységeket is fűthetünk vele, mivel a kandallóval a központi fűtés vizét melegítjük.

Természetesen a ház/lakás adottságai valamint a meglévő fűtési rendszer sokat számít a döntésnél, ezért a fűtés átalakítása előtt mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérni!

Weboldal címe: idillcserepkalyha.hu

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI ÉPÍTKEZÉS TIPPEK

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

A kéz a kézben járó környezetvédelem és energiatakarékosság ma már tendenciának számít. Jó példa erre, hogy egyre többen választják a megújuló energiaforrással összekapcsolt Nobo fűtőpanelt

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A jó alvást illetően az időtartam mellett a fekhely minősége is számít. Legyen az egy komfortos ágy a család kétlábú tagjainak, vagy egy kényelmes kutyafekhely a blökinek, ezen nem érdemes spórolni.

Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben

A meseszép színekkel megörvendeztető ősz nemcsak a gyönyörű látvánnyal, hanem némi kerti munkával is ellát minket – ezeket mutatjuk be a zöldhulladék elszállítástól a talajjavításig.

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Ha gondolunk a világításra, a kültéri lámpák fényében sötétedés után is csodálhatjuk a sövénykerítést, a zöld növényszigeteket, és minőségi időt tölthetünk a szabadban.

Az otthon melege kényelmet és nyugalmat ad

Az otthon melege kényelmet és nyugalmat ad

Az otthon melege mindenkinek mást és mást jelent. Kandalló építéssel például egyszerre vihet meghittséget, hangulatos látványt és megfelelő fűtést a négy fal közé.