Van egy
hasznos tipped?

Hogyan lett cserépkályhánk?

Mindig is nagyon szerettem volna olyan házat, ahol fával lehet fűteni. Szerintem nincs kellemesebb, mint a hasábok melege. Nemrég valóra vált az álmom. Lett egy cserépkályhánkElmesélem, hogyan.

Keret Hogyan lett cserépkályhánk?

Sokat álmodoztam arról, hogy egyszer majd az én cicám is odabújhat a meleg kályha tövébe, de sokáig azt gondoltam, ez a vágyam már sosem válik valóra. Amikor megismertem a páromat, elhatároztuk, hogy házat építünk majd a gyermekeinknek. Bennem pedig egyre inkább ot motoszkált a gondolat: az otthon melege akkor az igazi, ha fával fűtűnk.

Szerencsére a párom is hasonlóan gondolkodott, és már az építkezésnél úgy kezdtünk tervezni, hogy nekünk bizony kályhánk lesz. Jó volt, hogy így döntöttünk, mert bizony egyikünknek sem volt nagy tapasztalata a fűtőberendezésekkel, s mint utóbb kiderült, rengeteg dologra gondolni kell, ha hagyományosan szeretnénk melegen tartani az otthonunkat.

Számomra a legbonyolultabb dolog a kémény, a füstelvezetés megtervezése volt. Mókás volt, amikor a szakemberek próbálták elmagyarázni, pontosan hová, hogyan, milyen keresztmetszetű cső kerül majd. Érdekes, hogy az egész rendszer egyszerű, fizikai törvényeken alapszik, és mégis annyira összetett a folyamat, hogy néha még az építész és az épületgépész is összevitatkozott.

A nehézségek láttán azon is elgondolkoztunk, hogy a teljes lakás fűtését valamilyen modernebb módon oldjuk meg, és csak a nappaliban állítunk fel egy kisebb kályhát. Mondjuk ebben a döntésben nagy szerepe volt annak, hogy a kályhacsempék válogatása közben felfedeztük, hogy hordozható cserpékályha is létezik a piacon. Ez annyira lenyűgözött minket, hogy majdnem erre esett a választásunk. De majd máskor… :)

Amikor megnyugtattak bennünket, hogy a ház műszaki megoldásai tökéletesen megfelelnek egy cserépkályha kívánalmainak, a kivitelezők ajánlottak nekünk egy nagyon jó, cserépkályha építéssel foglalkozó céget. bá sok másik vállalkozás termékeit megnéztük, amikor megláttuk az ő kályháikat, azonnal tudtuk, hogy jól választottunk. Gyönyörű kályhákat készítenek, nagyon gyorsan tudnak szállítani, garanciát vállalnak, és ami a legfontosabb, magyar alapanyagokból dolgoznak, így biztosak lehettünk benne, hogy felelősen vásárolunk.

Három gyönyörű kályhát rendeltünk tőlük, ezek közül az egyik mindjárt két helyiséget is melegen tart. Eddig szerencsére még nem kellett sokat fűteni, mert szép volt az idő, de mind a két darab nagyon szépen működik, édes, igazi „otthonmeleget” ad. Az első begyújtás trükkös volt egy kicsit: a kéményben először meg kell indítani a megfelelő áramlást, különben a füst visszaáramlik a szobába. Szerencsére a kályhaépítők segítettek, és részletesen elmondták, hogyan tarthatjuk karban a kályhánkat.

A cserépkályhának persze lelke van. Nem mindegy, hogy mivel mossuk a csempéket – a hagyományos tisztítószerek megmarhatják a bevonatot. Arra is ügyelni kell, hogy egyenletesen melegedjen fel a kályha külseje és belseje. Sosem értettem, hogy miért kell annyi fát hasogatni, de most már rájöttem: egyszerűen azért, mert a vékonyabb hasábokkal gyorsabban, egyenletesebben lehet fűteni.

Azt hiszem, a hangulatnak és a közérzetünknek is nagyon jót tett a cserépkályha beszerzése. Kellemesen, költséghatékonyan tudunk fűteni. És nincs annál jobb érzés, mikor tavasszal, amikor beköszönt az első szebb nap, az ember kicsit átöleli a már kihűlő kályhát, elbúcsúzva a téltől. Egy kis fáradságot ez mindenképpen megér!

Weboldal címe: www.olcsokalyha.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI ÉPÍTKEZÉS TIPPEK

A laminált padló előnyeiről

A laminált padló előnyeiről

Ha építkezik vagy felújít, érdemes elgondolkoznia a laminált padló és parketta nyújtotta előnyökön. Napjainkban igen közkedvelt megoldás, hiszen nagyon könnyen megmunkálható anyagról van szó.

Építkezne? Válasszon professzionális építőanyag kereskedést!

Építkezne? Válasszon professzionális építőanyag kereskedést!

Bármilyen építkezésről és felújításról legyen szó, érdemes alaposan előkészíteni a projektet. Első lépésként keressük meg a tökéletes építőanyag kereskedést.

Ágaprító gép bérlése? A legjobb megoldás!

Ágaprító gép bérlése? A legjobb megoldás!

Az őszi-téli időszak az ágaprítás és a kerti zöldhulladék felhasználásának, takarításának az időszaka. Könnyítse meg a dolgát speciális gépek bérlésével!

Amikor muszáj kivágni egy fát: Veszélyes fa kivágása

Amikor muszáj kivágni egy fát: Veszélyes fa kivágása

A veszélyes fa kivágása olyan téma, amelyik igencsak megosztja az embereket. Ám vannak olyan helyzetek, amikor nincs mit mérlegelni a dolgon: amikor egy fa menthetetlen, bármit is gondolunk, kénytelenek vagyunk kivágni.

Okos döntés: az ágyazható kanapé

Okos döntés: az ágyazható kanapé

Amikor ágyazható kanapé vásárlásra adjuk a fejünket biztos, hogy a praktikus oldalát igyekszünk majd kiaknázni. Amellett, hogy az ilyen kanapé esztétikailag remekül mutat a nappalinkban, számtalan előnyével könnyítheti meg a mindennapjainkat is.