Van egy
hasznos tipped?

Hogyan lett cserépkályhánk?

Mindig is nagyon szerettem volna olyan házat, ahol fával lehet fűteni. Szerintem nincs kellemesebb, mint a hasábok melege. Nemrég valóra vált az álmom. Lett egy cserépkályhánkElmesélem, hogyan.

Keret Hogyan lett cserépkályhánk?

Sokat álmodoztam arról, hogy egyszer majd az én cicám is odabújhat a meleg kályha tövébe, de sokáig azt gondoltam, ez a vágyam már sosem válik valóra. Amikor megismertem a páromat, elhatároztuk, hogy házat építünk majd a gyermekeinknek. Bennem pedig egyre inkább ot motoszkált a gondolat: az otthon melege akkor az igazi, ha fával fűtűnk.

Szerencsére a párom is hasonlóan gondolkodott, és már az építkezésnél úgy kezdtünk tervezni, hogy nekünk bizony kályhánk lesz. Jó volt, hogy így döntöttünk, mert bizony egyikünknek sem volt nagy tapasztalata a fűtőberendezésekkel, s mint utóbb kiderült, rengeteg dologra gondolni kell, ha hagyományosan szeretnénk melegen tartani az otthonunkat.

Számomra a legbonyolultabb dolog a kémény, a füstelvezetés megtervezése volt. Mókás volt, amikor a szakemberek próbálták elmagyarázni, pontosan hová, hogyan, milyen keresztmetszetű cső kerül majd. Érdekes, hogy az egész rendszer egyszerű, fizikai törvényeken alapszik, és mégis annyira összetett a folyamat, hogy néha még az építész és az épületgépész is összevitatkozott.

A nehézségek láttán azon is elgondolkoztunk, hogy a teljes lakás fűtését valamilyen modernebb módon oldjuk meg, és csak a nappaliban állítunk fel egy kisebb kályhát. Mondjuk ebben a döntésben nagy szerepe volt annak, hogy a kályhacsempék válogatása közben felfedeztük, hogy hordozható cserpékályha is létezik a piacon. Ez annyira lenyűgözött minket, hogy majdnem erre esett a választásunk. De majd máskor… :)

Amikor megnyugtattak bennünket, hogy a ház műszaki megoldásai tökéletesen megfelelnek egy cserépkályha kívánalmainak, a kivitelezők ajánlottak nekünk egy nagyon jó, cserépkályha építéssel foglalkozó céget. bá sok másik vállalkozás termékeit megnéztük, amikor megláttuk az ő kályháikat, azonnal tudtuk, hogy jól választottunk. Gyönyörű kályhákat készítenek, nagyon gyorsan tudnak szállítani, garanciát vállalnak, és ami a legfontosabb, magyar alapanyagokból dolgoznak, így biztosak lehettünk benne, hogy felelősen vásárolunk.

Három gyönyörű kályhát rendeltünk tőlük, ezek közül az egyik mindjárt két helyiséget is melegen tart. Eddig szerencsére még nem kellett sokat fűteni, mert szép volt az idő, de mind a két darab nagyon szépen működik, édes, igazi „otthonmeleget” ad. Az első begyújtás trükkös volt egy kicsit: a kéményben először meg kell indítani a megfelelő áramlást, különben a füst visszaáramlik a szobába. Szerencsére a kályhaépítők segítettek, és részletesen elmondták, hogyan tarthatjuk karban a kályhánkat.

A cserépkályhának persze lelke van. Nem mindegy, hogy mivel mossuk a csempéket – a hagyományos tisztítószerek megmarhatják a bevonatot. Arra is ügyelni kell, hogy egyenletesen melegedjen fel a kályha külseje és belseje. Sosem értettem, hogy miért kell annyi fát hasogatni, de most már rájöttem: egyszerűen azért, mert a vékonyabb hasábokkal gyorsabban, egyenletesebben lehet fűteni.

Azt hiszem, a hangulatnak és a közérzetünknek is nagyon jót tett a cserépkályha beszerzése. Kellemesen, költséghatékonyan tudunk fűteni. És nincs annál jobb érzés, mikor tavasszal, amikor beköszönt az első szebb nap, az ember kicsit átöleli a már kihűlő kályhát, elbúcsúzva a téltől. Egy kis fáradságot ez mindenképpen megér!

Weboldal címe: www.olcsokalyha.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI ÉPÍTKEZÉS TIPPEK

Lakásfelújítás mesterfokon, figyelve a részletekre

Lakásfelújítás mesterfokon, figyelve a részletekre

Ha teljeskörű lakásfelújításba vágja fejszéjét különösen fontos, hogy megbízható, munkájukra igényes szakembereket találjon. Lehetőleg olyanokat, akik nem n+1 embernek szervezik ki a részfeladatokat.

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

Fűtéskorszerűsítéssel a környezet védelméért

A kéz a kézben járó környezetvédelem és energiatakarékosság ma már tendenciának számít. Jó példa erre, hogy egyre többen választják a megújuló energiaforrással összekapcsolt Nobo fűtőpanelt

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A regeneráló alvás mindenkinek jár

A jó alvást illetően az időtartam mellett a fekhely minősége is számít. Legyen az egy komfortos ágy a család kétlábú tagjainak, vagy egy kényelmes kutyafekhely a blökinek, ezen nem érdemes spórolni.

Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben

A meseszép színekkel megörvendeztető ősz nemcsak a gyönyörű látvánnyal, hanem némi kerti munkával is ellát minket – ezeket mutatjuk be a zöldhulladék elszállítástól a talajjavításig.

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Hangulatos fényözön: kerti lámpákkal az élet

Ha gondolunk a világításra, a kültéri lámpák fényében sötétedés után is csodálhatjuk a sövénykerítést, a zöld növényszigeteket, és minőségi időt tölthetünk a szabadban.